Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Αγροτική Επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα είναι η αποδοχή του στοιχείου της αβεβαιότητας και η μετουσίωσή της σε δράση. Είναι η διαχείριση του φόβου και η υπέρβαση των αναστολών μπροστά στο ενδεχόμενο της αποτυχίας. Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι απαραίτητο για όλους και όχι μόνο για τους επιχειρηματίες. Η επιχειρηματικότητα εκφράζεται και ως η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Οι αγρότες είναι κατ' εξοχήν επιχειρηματίες, διότι αποφασίζουν να δράσουν και να δημιουργήσουν σε περιβάλλον με ιδιαίτερους κινδύνους, καθόσον οι "συμβάσεις" με τον "Θεό" και μάλιστα χωρίς σκεπή, είναι ετεροβαρείς. Η φύση δεν τηρεί πάντα τις συμβάσεις της και μεταβάλλονται οι συνθήκες απρόβλεπτα, όπως: βροχή, ξηρασία, παγετοί, ηλιοακτινοβολία και έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία τώρα τελευταία επιτείνονται λόγω των κλιματικών μεταβολών. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες και δεν υποστηρίζονται από τα τοπικά Επιμελητήρια, ούτε υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα Αγροτικό Επιμελητήριο.
Προβλέπεται από τον FAO, ότι ο πλανήτης ΓΗ θα έχει ανάγκες τροφίμων ισοδυνάμων προς 1.000.000.000 τόνους σιτηρών το 2050, ενώ οι τιμές των τροφίμων προβλέπεται περίπου να τριπλασιασθούν (ακριβής πρόβλεψη αύξησης κατά 180%). Πρόσφατα, μόλις τον Ιαν 2012 το ΕυρωΚοινοβούλιο επεσήμανε ότι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ΕΕ πρέπει να είναι η εξασφάλιση τροφής για τους Ευρωπαίους, η επισιτιστική ασφάλεια, ενώ μέχρι τότε η κύρια φροντίδα ήταν η διατροφική ασφάλεια (υγιεινά τρόφιμα). Αυτά όλα σημαίνουν ότι η τροφή θα είναι σημαντικά, και ο αγροτικός κόσμος, που τα παράγει, θα έχει ένα επάγγελμα σε συνεχή ζήτηση.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, από έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων-ΥπΑΑΤ, καταγράφεται το ενδιαφέρον 1.500.000 αστών να πάνε στην ύπαιθρο και να εργασθούν (Μαρ 2012), και οι μισοί από αυτούς θέλουν να ασχοληθούν με αγροτικά επαγγέλματα. Κατ' αρχήν, αν είναι ακριβής η έρευνα, δείχνει ότι τα αγροτικά επαγγέλματα είναι σε ζήτηση. Αλλά βλέπει τα αγροτικά επαγγέλματα με μια αστική παραγωγική λογική.
Αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ, και από κάθε κύκλο της φύσης, απομακρύνει τα μη απαραίτητα για την αειφορία της φύσης υλικά, που είναι τροφή για τους ανθρώπους. Έτσι τα αγροτικά επαγγέλματα είναι Γεωργός, Κτηνοτρόφος, Ψαράς και Δασοκόμος, καθώς και τα (μόνο) συμπληρωματικά, της παραγωγής Ενέργειας, Μεταποίησης ή/& Εμπορίας της δικιάς του παραγωγής, ο Αγροτουρισμός και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και η εμπορία των Ρύπων (καθόσον η αγροτική δραστηριότητα απορροφά αέρια του θερμοκηπίου, που πλέον είναι αντικείμενο οικονομικών ενεργειών).
Για να γίνεις αγρότης, αν δεν έζησες κάποτε ως αγρότης, είναι επιβεβλημένο να πας να ζήσεις ένα χρόνο μέσα και μαζί με μια οικογένεια αγροτών στην ύπαιθρο και να ζήσεις όλες τις δουλειές. Μόνο τότε θα μπορείς να επιλέξεις κάποιο αγροτικό επάγγελμα και να επενδύσεις ως αγρότης.
Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα απαιτεί να ικανοποιεί τον βασικό της σκοπό, που είναι η επίτευξη των σκοπών της. Και ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙ την ύπαρξη ΕΡΕΥΝΑΣ και Γεωργικών Εφαρμογών, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης και ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, όπως είναι τα επιμελητήρια, για δικτύωση, για μεταφορά τεχνογνωσίας, για υποδοχή επισκέψεων και οργάνωση αποστολών, για συμβολή στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.
Στον αγροτικό τομέα η Αγροτική Έρευνα την τελευταία εικοσαετία δεν φθάνει στον επαγγελματία αγρότη. Η Αγροτική Εκπαίδευση είναι ανεπαρκέστατη, έως ανύπαρκτη, διότι η εκπαίδευση στα αγροτικά επαγγέλματα απαιτεί τόσο γνώσεις όσο και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Όσον δε αφορά την Υποστήριξη, έχει ξανααναφερθεί ότι, δεν υπάρχει Αγροτικό Επιμελητήριο, ούτε εγγράφονται οι αγρότες στα κατά τόπους Επιμελητήρια.
Έτσι το να ασχοληθεί κάποιος/α με την γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία-δασοκομία δεν είναι μόνο αγροτική επιχειρηματικότητα, αλλά αγγίζει τα όρια του ηρωισμού. Ακόμα και πατριωτισμού.
  • Διότι ο αγροτικός τομέας καταγράφεται ως περίπου 4% στο ΑΕΠ, αλλά λαμβάνοντας υπ' όψη τον πολλαπλασιαστή του αγροτικού τομέα που είναι 4, καταλήγει να φθάνει η τελική συνεισφορά του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας να είναι 20% ! … Δηλαδή, αν για κάποιους λόγους μας λείψει η αγροτικός τομέας, τότε δεν θα λείψει από το ΑΕΠ της Ελλάδος 4% αλλά 20% …
  • Διότι, ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης του αγροτικού τομέα είναι 4,7, που σημαίνει ότι αν κάποιος αποφασίσει να σταματήσει να είναι αγρότης θα χάσουν την δουλειά τους 4,7 εργαζόμενοι, σε άσχετες με τον αγροτικό τομέα εργασίες. Ή και αντίστροφα, αν καταφέρουμε να προσελκυσθεί κάποιος/α σε αγροτικό επάγγελμα θα δημιουργηθούν άλλες 4,7 θέσεις εργασίας στην Ελληνική συνολική απασχόληση.
  • Διότι ο πολλαπλασιαστή ΑΕΠ και απασχόλησης στον τουρισμό, την άλλη "ατμομηχανή" της Ελληνικής ανάπτυξης είναι μόνο 1,8-2,7 (τελικό περίπου 17%)
  • Διότι η μελέτη των ΣΕΒ-ΕτΤ-ΕΕΤ κατέγραψε ως "ατμομηχανές" της Ελληνικής Οικονομίας την Γεωργία, την Βιομηχανία Τροφίμων και τον Τουρισμό.
  • Διότι, αν μπορέσει να γίνει συνδυασμός, της γεωργίας (20% ΑΕΠ) με τον Τουρισμό (17% ΑΕΠ) και τον πολιτισμό, θα μπορέσουν να δώσουν πολλαπλασιαστικά, όχι μόνο 37% του ΑΕΠ, αλλά και συνεργιστικά, πολύ περισσότερα και μάλιστα ΜΟΝΑΔΙΚΑ παγκοσμίως, ενσωματώνοντας τον μοναδικό πολιτισμό, την ιστορία και την μυθολογία της Ελλάδας.
Τα αγροτικά επαγγέλματα έχουν μέλλον, κυρίως ως τρόπος ζωής. Όσοι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζήσουν σαν άνθρωποι, σε σωστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, και θα έχουν και κάποια άνεση στην ζωή τους. Αν δεν μπορούν αυτόν τον τρόπο ζωής, δεν υπάρχει τρόπος να ευτυχήσουν στον αγροτικό τομέα.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ για να βοηθήσει στην "πρόσωπο με πρόσωπο" ενημέρωση των ενδιαφερομένων από τους ίδιούς τους επαγγελματίες Νέους Αγρότες, οργανώνει Παρουσίαση Καλών Πρακτικών από όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα ολόκληρο περίπτερο στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, 7-10 Φεβ 2012). 
 
Μιχαηλίδης Δημήτρης,
συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ
Τεχν. Συμβ. Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών

Προσωπική Διαχείριση της Ατομικής Ανεργίας

Περίπου όπως το φεγγάρι, η επίμονη και μακροχρόνια ανεργία έχει την πλευρά που φωτίζει η δημοσιότητα με στατιστικές και πίνακες, έχει και την αθέατη, σκοτεινή πλευρά που στοιχειώνει ανθρώπους.
Ένα άδικο σύστημα μας έπεισε να ευθυγραμμιστούμε μαζί του για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Στη συνέχεια μας έδειξε τη λαμπερή του όψη και καλλιέργησε μέσα μας το νεοαστικό όνειρο και την πρόθεση να το κατακτήσουμε. Ύστερα μας έφτυσε στο περιθώριο, να τρίζουμε ρυθμικά τα δόντια μας.
Ένας κατακλυσμός από ακάλυπτες ανάγκες μέσα και γύρω μας αδιαφορούν συστηματικά για προτεραιότητες, ουρές αναμονής και δυνατότητες. Ζητούν μόνο να καλυφθούν. Ο πανικός μας καταβροχθίζει προσωπικές ποιότητες, αγάπη, χάδι, δοτικότητα και η κατάθλιψη εξαφανίζει τις μικρές χαρές μας, για τις οποίες άλλωστε είχαμε εκπαιδευτεί να αδιαφορούμε.
Με την απώλεια αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης έρχεται πακέτο και η αίσθηση ότι πιάσαμε πάτο. Κάπου εκεί ζει και η ανάγκη μας για μια νέα ευκαιρία, παρέα με την απόφαση να αναλάβουμε την τύχη μας. Τότε υπάρχουν πράγματα να κάνουμε.
Αρχικά, έστω και για δυο μέρες, ας ξανανιώσουμε την πολυτέλεια δωρεάν προσφορών στον εαυτό μας. Ξανακοιτάζουμε τα ενδιαφέροντά μας, χαζεύουμε φωτογραφίες από εκδρομές, μιλάμε σε αγνώστους, χαμογελάμε σε δικούς, απομνημονεύουμε την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, τηλεφωνούμε σε πρώην μας ή ό,τι άλλο μας ψήνει ότι η ζωή έχει ενδιαφέρον.
Ύστερα νοικοκυρεύουμε τις ανάγκες μας. Γράφουμε ποιές είναι και πως ιεραρχούνται. Ψάχνουμε να τις καλύψουμε σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν πολλοί φανεροί και αφανείς πόροι γύρω μας. Παλιά αντικείμενα και ρούχα, ανταλλαγή θελημάτων, συσσίτια, ιστοχώροι ανταλλαγών, γλάστρες στο μπαλκόνι, χρωστούμενες χάρες και ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν με λίγη φαντασία να βοηθήσουν.
Μερικά μεροκάματα σε μπάρμπα, φίλο, γνωστό και γείτονες συμπληρώνουν τους πόρους κι ίσως κάνουν τη μιζέρια υποφερτή. Πότε στο μάζεμα της ελιάς, άλλοτε σε μετακόμιση, καθάρισμα αποθήκης ή κάποια έκτακτη παραγωγή στη βιοτεχνία της γειτονιάς, έστω και σε κουβάλημα από το σούπερ μάρκετ ή στο καθάρισμα μιας σκάλας βρίσκεται κρυμμένο κάποιο εισόδημα.
Αν ήδη νοιώθουμε καλύτερα, όμως δεν χάνουμε το στόχο. Να ξαναμπούμε στο παιχνίδι. Χρειάζεται μέθοδο και στρατηγική. Να βρούμε ποιές δουλειές κρατούν ακόμα. Από αυτές ποιές θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε. Που φωλιάζουν; Τι μου λείπει για να με διαλέξουν; Πως θα το συμπληρώσω; Πόσο και πώς θα επικοινωνήσω για να έχω πιθανότητες;
Καθημερινή παρακολούθηση, αυτοκριτική, αξιολόγηση και κλιμάκωση της προσπάθειας σιγουρεύει το αποτέλεσμα. Όχι σήμερα αλλά όταν αποδώσει η προσπάθεια. Όχι όπως θα ήθελα, αλλά όπως υπάρχει η δυνατότητα.
Κι όσο καταπιανόμαστε με το στόχο δεν ξεχνάμε να περνάμε καλά και να ελέγχουμε και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Ψάχνουμε πάντα για διαθέσιμους πόρους και για αρπαχτό μεροκάματο. Αν χρειαστεί κάνουμε ομάδα. Ίσως και λίγο εμπόριο ή καμιά κατασκευή τέχνης με υλικά από ξεκοιλιασμένες συσκευές και ακτίνες ποδηλάτου. Πουλάμε πόρτα πόρτα για λογαριασμό κάποιου άλλου ή παραδίδουμε αλληλογραφία και νόμιμα πακέτα. Αν είναι μεγάλη ανάγκη ξαναζητάμε βοήθεια και τρώμε συσσίτιο και παίρνουμε κιβώτιο από την ενορία. Μόνο περνάμε από εδώ, δεν είμαστε αυτό. Και πάντα ψάχνουμε το μεροκάματο αλλά δεν ξεχνάμε και τον στόχο. Να ξαναμπούμε στο παιχνίδι. Έχουμε ευθύνη στον εαυτό μας να πετύχουμε για μας και όσους μας αγαπούν και μας χρειάζονται.
Κάποιοι δοκίμασαν και πέτυχαν. Υπάρχει ακόμα χώρος και για άλλους. Μην το σκέφτεσαι άλλο. Μόνο πράξε. 
Φυντάνης Δημήτριος

Τα βήματα για την Αναζήτηση Εργασίας

Όσοι αναζητούν εργασία γνωρίζουν ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι στο εργασιακό περιβάλλον ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων ολοένα και μεγαλώνει. Εμείς σας ενημερώνουμε για διάφορους τρόπους ευρέσεως εργασίας για να έχετε περισσότερες επιλογές και να φτάσετε πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Αναζήτηση εργασίας μέσω Διαδικτύου
Το διαδίκτυο προσφέρει ιστοσελίδες οι οποίες διαθέτουν θέσεις εργασίας, είναι διαθέσιμες 24 ώρες την ημέρα και δίνουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο να αποστείλει το βιογραφικό του όποια ώρα μέσα στην ημέρα επιθυμεί. Σου προσφέρει τη δυνατότητα να καταχωρίσεις το βιογραφικό σου στη βάση δεδομένων του site που έχεις επιλέξει για να μπορούν να το βλέπουν οι εργοδότες καθώς επίσης και να το επεξεργαστείς όποτε θέλεις εφόσον μπορείς να το έχεις αποθηκευμένο σε ηλεκτρονική μορφή. Ακόμα σου παρέχει συμβουλές και πληροφορίες που αφορούν την επαγγελματική σου εξέλιξη.
  • Αναζήτηση εργασίας μέσω Εφημερίδων
Οι εφημερίδες μπορούν επίσης να προσφέρουν στον υποψήφιο θέσεις εργασίας για διάφορες ειδικότητες, όπου ο υποψήφιος μπορεί να ενδιαφερθεί και να στείλει το βιογραφικό του ή να μιλήσει με την εταιρία που επιθυμεί τηλεφωνικά.
  • Αναζήτηση εργασίας σε μη δημοσιευμένες θέσεις
Εκτός από δημοσιευμένες θέσεις εργασίας μπορείς να αναζητήσεις απασχόληση και σε μη δημοσιευμένες θέσεις. Βρες τις επιχειρήσεις που σε ενδιαφέρουν, συγκέντρωσε πληροφορίες και στείλε το βιογραφικό σου με μια συνοδευτική επιστολή ή επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά.
  • Εταιρίες Συμβούλων Επιχειρήσεων
Οι εταιρίες αυτές ειδικεύονται στην επιλογή προσωπικού για λογαριασμό των πελατών τους. Επικοινώνησε με συμβούλους επιχειρήσεων και προώθησε το βιογραφικό σου σημείωμα ανεξάρτητα αν έχει δημοσιευθεί θέση εργασίας ή όχι.
  • Γνωριμίες
Οι γνωριμίες που προέρχονται είτε από την οικογένεια, είτε από το κοινωνικό περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο μέσο για αναζήτηση εργασίας. Αξιοποίησε όποια γνωριμία νομίζεις ότι θα σου φανεί αποτελεσματική και κοινοποίησε το ενδιαφέρον σου για εργασία σε φίλους και γνωστούς.
  • Συμμετοχή σε Ημέρες Καριέρας
Πολλοί εξειδικευμένοι φορείς ή πανεπιστήμια διοργανώνουν κατά καιρούς ημέρες καριέρας που δίνουν την ευκαιρία στον υποψήφιο να έρθει σε άμεση επαφή με τις εταιρίες. Είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που προσφέρει ευκαιρίες για εύρεση εργασίας.
Μην παραιτείσαι ΑΜΑΧΗΤΙ. Χρησιμοποίησε όλες τις πηγές για αναζήτηση εργασίας και κάνε ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ! 
 
Βενιέρη Άννα

Βρες το Επάγγελμα που σου Ταιριάζει

Στις μέρες μας η εύρεση εργασίας είναι μια πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Δυστυχώς λόγω των κρίσης δεν είναι εύκολο να κάνεις το επάγγελμα της επιλογής σου. Ψάχνεις μια οποιαδήποτε δουλειά, χωρίς όμως να κοιτάξεις ποια δουλειά είναι για σένα, ποια σε κάνει να δουλεύεις ευχάριστα και χωρίς στρες ή άγχος. Πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί ποια ειδικότητα θα σου ταίριαζε..ή πόσες φορές έχεις αλλάξει γνώμη γι' αυτό που νόμιζες ότι ήθελες να κάνεις; Ανακάλυψε τις ικανότητές σου και προσπάθησε να τις επενδύσεις στον επαγγελματικό τομέα. Δες μερικά tips ώστε να μπορέσεις να ανακαλύψεις τη δουλειά που είναι για σένα..
  • Σκέψου ποια επαγγέλματα σχετίζονται με τα ταλέντα σου και σκέψου με ποιο από αυτά θα μπορούσες να ασχοληθείς.
  • Ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες εργασίας (αν σου αρέσει να κάνεις ταξίδια, να δουλεύεις σε γραφείο ή στην ύπαιθρο).
  • Με τι κόσμο θα ήθελες να έρχεσαι σε επαφή
  • Θα ήθελες να δουλεύεις μόνος ή με ομάδες;
  • Πώς θα ήθελες να είναι το ντύσιμό σου στην εργασία σου
  • Τι μισθό θα δεχόσουν
  • Αν δεν είχες την ανάγκη να δουλεύεις για να βγάζεις χρήματα, ποια θα ήταν η υπηρεσία που θα ήθελες να προσφέρεις στον κόσμο;
Ευχόμαστε καλή επιτυχία, γιατί είναι ΕΥΤΥΧΙΑ να κάνεις αυτό που αγαπάς! 
Βενιέρη Άννα

Ειδικότητες με Αρνητική Προοπτική, Σταθερή Ζήτηση & Ανοδική Πορεία

Σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης οι ειδικότητες των θέσεων εργασίας έχουν άλλοτε μια άνοδο και άλλοτε μια πτώση, εμείς σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις τάσεις έτσι όπως τις έχουμε αντιληφθεί:
  
Επαγγέλματα με λιγότερη απορρόφηση
  • Τεχνικοί - Τεχνίτες
  • Υπάλληλοι Λιανικής Πώλησης
  • Αποθηκάριοι
  • Οδηγοί
  • Πολιτικοί Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες
  • Δημοσιογράφοι
  • Γραφίστες
  • Στελέχη HR
Επαγγέλματα με σταθερή πορεία ή ελαφρά πτώση
  • Διοικητικά Στελέχη Επιχειρήσεων
  • Merchandisers
  • Πωλητές επί αυτοκινήτου
  • Ιατρικοί Επισκέπτες
  • Μηχανικοί & Στελέχη Παραγωγής
  • Προγραμματιστές - Στελέχη Πληροφορικής
  • Ειδικότητες Τουρισμού
  • Λογιστές
Επαγγέλματα με περισσότερο ζήτηση
  • Πωλητές Αντιπρόσωποι
  • Υπάλληλοι Τηλεφωνικών Πωλήσεων - Call Center / Υπενθύμισης Οφειλών
  • Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι
  • Αυτοαπασχολούμενοι Κομμωτές / Κομμώτριες, Αισθητικοί
  • Social Media - Online Marketing
Βενιέρη Άννα

Κάνε ότι Δουλεύεις

Η αρχοντιά του επαρχιώτη νίκησε. Η Ελλάδα θριαμβεύει και στο ρόλο του ξεπεσμένου ευγενή. Κανείς δεν μπορεί να μας μετακινήσει από τις πάγιες θέσεις μας, ή καλύτερα από την πεισματική άρνησή μας.
Παγκοσμίως, οικονομολόγοι σκίζουν πτυχία και ιμάτια, εμπρός σε ναυαγισμένες απόπειρες επίλυσης του ελληνικού ζητήματος. Κερδοσκόποι -για πρώτη φορά στα χρονικά- σπεύδουν να απολογηθούν και να αποποιηθούν πλήρως ή να περιορίσουν την ευθύνη τους. Στη διεθνή σκηνή, πολιτικοί κάθε προέλευσης και κατεύθυνσης πραγματοποιούν αριστοτεχνικές τούμπες, χάριν της διαχείρισης μιας κρίσης που δεν καταλαβαίνουν. Τα στελέχη της τρόικα -στριμωγμένα μεταξύ κόκκινων γραμμών και εντεταλμένης υπηρεσίας- πασχίζουν μάταια να καταφέρουν κάτι, έστω και λίγο, σπαταλώντας δημιουργικά χρόνια της ζωής τους σε ταπεινά ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας.
Οι νοτιευρωπαίοι συμπάσχουν, νομίζοντας ότι βιώνουμε τα ίδια και απορώντας γιατί δεν ξεσηκωνόμαστε μαζί τους. Οι βόριοι ευρωπαίοι στέκουν αμήχανοι και αναποφάσιστοι: να δώσουν αφειδώς τους κόπους τους για τη διάσωσή μας ή να παρακολουθήσουν απαθείς ένα ακόμη ανθρωπιστικό δράμα, αυτή τη φορά στους κόλπους της βασανισμένης μας ένωσης;
Το ίδιο το σύστημα τρίζει επικίνδυνα εμπρός στην ελληνική απάθεια. Μέχρι και η Λέσχη Bilderberg εμφανίζεται να κυριεύεται από κύματα πανικού. Οι πιο ξύπνιοι, ανεξαρτήτως θέσης και ειδικότητας, μας υποψιάζονται και αποφάσισαν να βάλουν χέρι σε φυσικούς πόρους, για να τους διαθέσουν σε άλλους, πιο συνεργάσιμους λαούς. Προφανώς δεν μας ξέρουν καλά. Κάτι θα βρούμε για να αποκαλυφθεί η συνομωσία τους και να καταρρεύσουν τα άτιμα σχέδιά τους.
Ο Καραγκιόζης είναι πάλι επίκαιρος και χρήσιμος. Μας θυμίζει τα παλιά μας κόλπα, μας βοηθά να γαλουχήσουμε τις επόμενες γενιές και να ατσαλωθούμε τόσο για αυτή όσο και για επόμενες κρίσεις. Πότε με το καταραμένο φίδι, πότε με την βεζυροπούλα, ο εθνικός μας ήρωας-πρότυπο μας δείχνει το δρόμο στην ανέξοδη βολή και -αν υπάρχει εχθρός- στον ήπιο, αφανή και ομόψυχο αγώνα, κατά προτίμηση χωρίς θυσίες.
Όπως και να το δείς υπάρχει ελπίδα. Μας χρωστούν ανάπτυξη και μεγάλα έργα, αποφάσισαν ότι δικαιούμαστε κι άλλα δανεικά, μας έταξαν ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ταχεία έξοδο από την ύφεση και ένα ακόμη καλό κουρεματάκι στα θαλασσοδάνειά μας. Είναι ένοχοι και υπόλογοι απέναντι σε κάθε έλληνα πολίτη και πολιτικό όσοι επέτρεψαν να δανειστούμε υπερβολικά και να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Για να πουλήσουν αυτοί τα αζήτητα προϊόντα τους άφησαν εμάς να τραγανίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Ήρθε η ώρα να επανορθώσουν. Και ευτυχώς φροντίσαμε και φροντίζουμε να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Είναι αδύνατο σε κάθε βάρβαρο να καταλάβει τον Έλληνα σε ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα. Ακόμα και για τους Βαυαρούς, που μας αντιδάνεισαν την εικόνα της κλασσικής Ελλάδας, στάθηκε ευκολότερο να καταπιούν τον φιλελληνισμό τους παρά να βαθύνουν την αντίληψή τους. Τα αντανακλαστικά μας, η πολυμορφική αλληλεγγύη μας, η αυθόρμητη ανάληψη και αριστουργηματική εκτέλεση ρόλων, η αρμονική ενορχήστρωση συγκυριών, η σκηνοθετημένη διχόνοια, η έντεχνη δημιουργία οριακών ισορροπιών είναι ακατάληπτα για κάθε ξένο, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού ή πολιτισμικού επιπέδου, ακόμη και αν είναι διδάκτωρ Συμβατικής Συνομωσίας.
Είμαστε ασφαλείς και φέρνουμε το παιχνίδι στα μέτρα μας. Για να το σιγουρέψουμε, πες στον Τόμσεν και στον Ράιχενμπαχ ότι δολοφονήσαμε τον Καποδίστρια -γνωστό και σαν Capo d'Istria- κι ύστερα γύρισε στη θέση σου και κάνε ότι δουλεύεις.

Φυντάνης Δημήτρης