Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών", πρόκειται για τη νέα Δράση που εκπονήθηκε και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ ΕΚΤ) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της κατάρτισης στο θεματικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και της πρακτικής άσκησης σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος.
Η Δράση περιλαμβάνει:
  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών
  • Πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις διάρκειας 500 ωρών (5 μήνες)
Ωφελούμενοι είναι:
  • Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ / ΤΕΙ έως 29 ετών
  • Άνεργοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 18 έως 29 ετών
Οι παροχές για τους δικαιούχους ανέργους είναι:
  • Επίδομα θεωρητικής κατάρτισης αξίας 400 €
  • Επίδομα πρακτικής άσκησης 2.300 € & 2.000 € για τις δύο κατηγορίες ωφελουμένων αντίστοιχα
  • Ιατροφαρμακευτική και επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη
  • Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, σε περίπτωση πρόσληψης για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 6 μηνών, μετά τη λήξη της 5μηνης επιδοτούμενης απασχόλησης.
Με τη Δράση αυτή, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ένταξής τους στην αγορά εργασίας, επιλέγοντας αντικείμενο κατάρτισης και την αντίστοιχη θέση εργασίας.



Γεωργία Καλογεροπούλου
Υπεύθυνη Σχεδιασμού Προγραμμάτων Κατάρτισης
Κ.Ε.Κ. 01 Πληροφορική Εκπαιδευτική Α.Ε.

Καινοτομική Επιχειρηματικότητα


Ζητούμενο: H δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος.

Η εξωστρέφεια και η προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας αποτελούν τους τομείς στους οποίους οφείλουμε να επενδύσουμε για να οδηγήσουμε την Ελλάδα ένα βήμα μπροστά. Σήμερα, προσπαθούμε με αμφίβολες ίσως πρακτικές να κάνουμε όλα όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες.

Έχοντας βιώσει 3 χρόνια οικονομικής ύφεσης, είμαστε πλέον σε θέση γνωρίζουμε τι έχει περισσότερο ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία για να προχωρήσει και όχι απλά να επιβιώσει. Το πρώτο στάδιο είναι να αποφασίσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε για να μην δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα, ειδικά των νέων. Εν συνεχεία αντί να "ποντάρουμε" σε τομείς που είναι πλέον ξεπερασμένοι μένει να αποφασίσουμε να στρέψουμε εκεί όλες τις δυνάμεις και τους πόρους μας. Υπάρχει ένα τρίπτυχο που κατά μία έννοια συνιστά το όχημα για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη και λέγεται, "εκπαίδευση-καινοτομία-εξωστρέφεια".

Η "τάση" των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω internet φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερο κοινό και έδαφος το τελευταίο διάστημα. Ένας από τους λόγους είναι προφανώς και το κόστος. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το internet, το πλήθος δωρεάν εργαλείων προώθησης και διαφήμισης, αλλά και το γεγονός πως είμαστε μία γενιά εξοικειωμένη με την τεχνολογία, δεν ζούμε χωρίς αυτή, υπάρχει παντού τριγύρω μας και η φυσική συνέχεια είναι να θέλουμε να την εντάσσουμε όλο και περισσότερο στη δουλειά μας. Μπορεί να πει κανείς πως οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να αποτυπωθούν απ'τις πιο χαρακτηριστικές μορφές καινοτομικής επιχειρηματικότητας.

Ακόμη δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία είναι ένα επιπλέον ζητούμενο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Μπορεί η αειφόρος ανάπτυξη να είναι θέμα κουλτούρας, αλλά στην πραγματικότητα όταν μιλάμε για αξιοποίηση φυσικών πόρων δεν μιλάμε μόνο για την παρεξηγημένη πράσινη ανάπτυξη, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. Οι φυσικοί πόροι περιλαμβάνουν το έδαφος , τον αέρα, το νερό, τον ήλιο, τα δάση, τα άγρια ζώα, τα ψάρια, τα ορυκτά καύσιμα, μέταλλα και ορυκτά- υλικά που έχουμε πλούσια στην Ελλάδα. Η χρήση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον. Κάθε φορά που οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών, υπάρχουν οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αειφόρος διαχείριση αυτών των φυσικών πόρων και αξιοποίηση των τεχνικών διατήρησης είναι αναγκαία για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών.

Ζητούμενο για μένα είναι η δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασισμένο σε ένα αξιακό σύστημα που αναδεικνύει το ταλέντο, τον άνθρωπο, τις ιδέες, την καινοτομία, ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και εθελοντισμού και κυρίως να δημιουργήσει ευκαιρίες για να παραμείνουν οι ικανοί άνθρωποι στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που δημιούργησα την πρωτοβουλία του Industry Disruptors- Game Changers (http://id-gc.org/). Στόχος όλης της ομάδας είναι, μέσα από διαδικασίες που φέρνουν κοντά επιχειρηματίες, χορηγούς και accelerators να γκρεμίσουμε τα σύνορα για τους νέους επιχειρηματίες ώστε να αποτελέσουν τους αυριανούς Industry Disruptors και Game Changers.

Μιχάλης Στάγκος
Ιδρυτής των Ιndustry Disruptors- Game Changers

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

4η Διεθνής Έκθεση Εφοδιαστική Αλυσίδα - Μεταποίηση - Συσκευασία - Logistics

4η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
μεταποίηση - συσκευασία - logistics

restart your business!
Αλλάζει το επιχειρηματικό τοπίο η 4η Έκθεση "ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ. Μεταποίηση-Συσκευασία-Logistics 2013"
Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία της έκθεσης "ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ. Μεταποίηση - Συσκευασία - Logistics 2013", με έντονο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, σε ένα οικονομικό έτος, που σύμφωνα με τις αναλύσεις αναμένονται τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης. Ήδη αρκετά μεγάλα ονόματα από τον χώρο της μεταποίησης, της συσκευασίας, αλλά και των Logistics έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός της χρονιάς, ενώ οι συμμετοχές αναμένεται να προσεγγίσουν τις 200. Όπως όλα δείχνουν η 4η Διεθνής Έκθεση ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ. Μεταποίηση - Συσκευασία - Logistics 2013", θα είναι και πάλι το σημείο συνάντησης της επιχειρηματικότητας!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από φορείς και την πανεπιστημιακή κοινότητα και για τη διοργάνωση των συνεδριακών εκδηλώσεων, LOGI.C 2013, η θεματολογία των οποίων άπτεται όλων των καίριων θεμάτων της επιχειρηματικής κοινότητας, με έμφαση στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές, τις εξαγωγές, τους αυτοματισμούς και την ανάπτυξη. Στις τρεις ημέρες των πολύ-συνεδρίων LOGI.C οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θεματικές ενότητες όπως οι παρακάτω:
Α.   Χτίζοντας Δυναμικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες Εξαγωγών σε Ευρώπη-Αφρική-Ασία
Β.   Outsourcing your company's needs…increase your profit
Γ.    Eπενδύοντας σε καινοτόμες συσκευασίες που ξεχωρίζουν στο ράφι
Δ.   Private Labels, ευκαιρίες για παραγωγούς και retailers
Ε.   Oδικές Μεταφορές_ Σύγχρονες Επιχειρήσεις με Ποιοτικές Υπηρεσίες

και εξειδικευμένα Workshop όπως:
ΣΤ. Supply Chain & Logistics Snapshot - Η αγορά το 2013
Ζ.   Πράσινες συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές στη Ν.Α. Ευρώπη: Υφιστάμενη κατάσταση & προκλήσεις
Η.   Intermodal Green Supply Chain - Νέο τοπίο με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων

Υπενθυμίζεται ότι το μόνιμο, σταθερό, επιτυχημένο ραντεβού της αγοράς εφοδιαστικής αλυσίδας ανά διετία, η διευρυμένη πλέον έκθεση "ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ - μεταποίηση - συσκευασία - logistics 2013" πραγματοποιείται μεταξύ 5 - 8 Απριλίου 2013, για πρώτη φορά στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, που βρίσκεται στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος".
Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα των υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων και υπ. Ναυτιλίας & Αιγαίου. Την Έκθεση και τα πολύ-συνέδρια LOGI.C στηρίζουν ως Φορείς-Υποστηρίκτες οι: Ελληνική Εταιρεία Logistics, Κυπριακή Εταιρεία Logistics, Κρητική Εταιρεία Logistics, ILME, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος, Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος.
Την Έκθεση και τα πολύ-συνέδρια LOGI.C στηρίζουν τα παρακάτω διμερή Επιμελητήρια: Ελληνογερμανικό, Ελληνοτουρκικό, Ελληνοβουλγαρικό, Ελληνοαφρικανικό, Ελληνοβρετανικό.
Χορηγοί Έντυπης Επικοινωνίας της 4Ης Διεθνούς Έκθεσης "ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ. Μεταποίηση-Συσκευασία-Logistics 2013", είναι η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα περιοδικά Auto Tρίτη, , Αll Pack, Eπαγγελματικό Όχημα, Moulding, ΕΥΡΙΠΟΣ, Meat Place.
Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας είναι τα portal naftemporiki.gr, supply-chain.gr, youtruck.gr, skywalker.gr, EMEA Business, Fresh Letter Φρουτονέα, Retail Today, XΡΗΜΑ, Plant Management.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο www.sce.gr
Μαίρη Ευθυμιάτου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας - Δημοσιογραφική Υποστήριξη Έκθεσης
Τηλ: 210-9010040 (εσωτ. 150)
ΚΙΝ: 6973-777531
Mail: editor@supply-chain.gr

Τα Εργασιακά Δεδομένα Έχουν Αλλάξει

Μία συζήτηση αρκεί…
Τα εργασιακά δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι όροι σταθερή εργασία, μισθός, σύμβαση αορίστου χρόνου είτε έχουν αλλάξει περιεχόμενο είτε δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τα "προνόμια" του παρελθόντος. Όλες οι ηλικιακές ομάδες της χώρας μας δοκιμάζονται από την ανεργία ή τις διαφορετικές δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας.
Η λύση δεν είναι σε καμία περίπτωση η παραίτηση και η απογοήτευση όσο δύσκολο και αν είναι αυτό σε πολλές περιπτώσεις.
Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί έναν τομέα που κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών της οικονομικής κρίσης δημιουργεί ανοίγματα, νέες θέσεις εργασίας και επαγγελματικές προοπτικές. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η χαμηλή (ακόμα) ιδιωτική ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα, η υποχρεωτική πορεία σύγκλισης με βάση τα Ευρωπαϊκά Ασφαλιστικά πρότυπα, η ευελιξία του επαγγέλματος, η δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες, η ευχέρεια οικονομικής ανάπτυξης μέσα από το επάγγελμα καθιστούν την καριέρα στον ασφαλιστικό τομέα αφενός μεν πρόκληση αφετέρου δε μία σοβαρή επιλογή.
Ο κλάδος στο παρελθόν αντιμετώπισε πολλές κακές στιγμές σε επαγγελματικό επίπεδο. Χάθηκε η εμπιστοσύνη ενώ εντάχθηκαν στο επάγγελμα άτομα μη κατάλληλα για τον κλάδο. Αυτό αλλάζει και διαφοροποιείται κάθε μέρα που περνά με ταχύτατους ρυθμούς.
Σήμερα, η υποχρεωτική πιστοποίηση για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στον κλάδο, η ένταξη της ασφαλιστικής επιστήμης στον ακαδημαικό χώρο δηλαδή η δημιουργία αντίστοιχων Πανεπιστημιακών σχολών, οι δυνατότητες εκπαίδευσης και ανάπτυξης στο πλαίσιο μια σοβαρής, συνεπούς και αξιόπιστης εταιρίας καθιστούν τον ασφαλιστικό κλάδο μια πραγματική επαγγελματική ευκαιρία όπως είναι στην Ευρώπη και την Αμερική.
Ναι, ο ασφαλιστικός κλάδος διαφέρει ακόμα από τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους τόσο στη φιλοσοφία όσο και στην πράξη. Είναι δυναμικός, είναι εξαιρετικά απαιτητικός αλλά και μοναδικά ανταποδοτικός.
Αυτό που θα σύστηνα λοιπόν, στον καθένα που έχει εργασιακή εμπειρία, είναι φιλόδοξος, πειθαρχημένος, δημιουργικός και ψάχνει για δουλειά και όχι για απασχόληση, είναι να γνωρίσει το χώρο. Μια επαφή και μία συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, σίγουρα όχι όσους ψάχνουν για εργασία. 
Εύη Μαρκάκη
Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού
Εθνική Ασφαλιστική - Κεντρικό Υποκατάστημα Ι. Παπαγιάννης