Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ- ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ



Οι << Γέφυρες απασχόλησης είναι ένα πολυεπίπεδο και δυναμικό πρόγραμμα, που αισιοδοξεί να δώσει πρακτικές λύσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, προωθώντας τους στην απασχόληση σε επιχειρήσεις.
Προτεραιότητα του έργου, αποτελεί ή άρση κοινωνικών στερεότυπων που επικρατούν και αποτελούν ένα ακόμα εμπόδιο, στην απασχόληση και την ισότιμη μεταχείριση των ληπτών ψυχικών υπηρεσιών.
Έτσι, μέσω συμπληρωματικών και αλληλένδετων δράσεων, διεκδικούν και προτείνουν,

την δυνατότητα παροχής αμοιβής, χωρίς να χάσουν το εκάστοτε βοήθημα που λαμβάνουν, για τους ψυχικά πάσχοντες που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος,

 την δημιουργία κέντρων ημέρας, στα οποία θα εργάζεται ειδικευμένο προσωπικό και θα καταγράφει τις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες των ψυχικά νοσούντων,

την δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων που θα απασχολούν στη συνέχεια τους ανθρώπους αυτούς ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά και με τα προσόντα τους,

την επιλογή εξειδικευμένων επαγγελματιών, που θα μεσολαβούν για να εξασφαλίσουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον μέσα στις επιχειρήσεις για τον ψυχικά πάσχοντα, αλλά και κάποιους οι οποίοι θα εντάσσουν, νέες επιχειρήσεις στο δίκτυο,

την διεύρυνση της λειτουργίας των κέντρων ημέρας και στην επαρχία,

και όλα αυτά με στόχο την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ισχύ και την καθιέρωσή τους.

Σε αυτά τα ζητήματα κληθήκαμε να τοποθετηθούμε ως  Skywalker.gr και να προτείνουμε λύσεις βασισμένες στην εμπειρία μας, στο χώρο της εύρεσης εργασίας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 19/06/2014, από το ΠΕΨΑΕΕ,
το οποίο είναι και ο βασικός εμπνευστής του όλου προγράμματος.

Το δικαίωμα όλων στην απασχόληση είναι αναφαίρετο και είναι καθήκον μας, ειδικά σε περιόδους κρίσης να δραστηριοποιούμαστε ακόμα πιο ενεργά και να υποστηρίζουμε παρόμοιες δράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το:



Ευσταθία Χρυσοβέργη, εκπρόσωπος τύπου Skywalker.gr.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

7o Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού


7o Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού

To 7o Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού διοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 στο ξενοδοχείο Radisson Blue Park.
Το συνέδριο είχε μεγάλη ανταπόκριση από νέους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και από στελέχη των τμημάτων HR των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μέσα από τις παρουσιάσεις του συνεδρίου, αναπτύχθηκε σειρά από θέματα που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα στην περίοδο της κρίσης, αναφέρθηκαν αποτελέσματα ερευνών και βγήκαν  συμπεράσματα ωφέλημα για όλους.

Μερικά από αυτά:
Από την Ειρήνη Νικάνδρου (Επίκ. Καθηγήτρια ΟΠΑ):
Η εργασιακή ικανοποίηση σε περιόδους κρίσης, η πρόθεση υποστήριξης, ακόμα και με μείωση μισθού και οι συμπεριφορές εκτός ρόλου (ανάληψη πρωτοβουλιών) έχουν άμεση σχέση με την ηθική και την αρετή της επιχείρησης, τουλάχιστον όπως αυτή την αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι. Η πρόθεση παραίτησης είναι πολύ μικρότερη σε επιχειρήσεις με εργασιακή αρετή και διαφάνεια. Οι εργαζόμενοι φαίνονται να είναι πολύ περισσότερο ευχαριστημένοι, όταν έχουν γνώση των κινήσεων και των αποφάσεων και βλέπουν ότι υπάρχει σκοπός σε ότι γίνεται.

Η κυρία Έλενα Γαλανάκη (Λέκτορας ΟΠΑ):
Μίλησε για τις μη χρηματικές αμοιβές, ένα είδος αντιπραγματισμού, που δίνεται σαν κίνητρο από τον εργοδότη στον εργαζόμενο με τη μορφή προϊόντος ή υπηρεσίας.
Οι  μη  χρηματικές αμοιβές προσφέρουν αξία στο εργαζόμεν,ο χωρίς αυτή να μπορεί να μεταπωληθεί. Τέτοιου είδους αμοιβές μπορεί να είναι: εκπαίδευση, υγεία και ασφάλεια, προϊόντα κτλ.
Έρευνες έχουν δείξει ότι με τις μη χρηματικές αμοιβές επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αφοσίωση, οικονομίες κλίμακας, λιγότερες απουσίες και αύξηση της ικανοποίησης από τους εργαζομένους.

 Η κα Λήδα Παναγιωτοπούλου(Επίκ. Καθηγήτρια ΟΠΑ):
Παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «Διερευνώντας τις απαιτήσεις της γενιάς Υ» (τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1980 μέχρι και το 2000).
Σύμφωνα με την έρευνα τα άτομα της γενιάς Υ ζητούν από την εταιρεία, όπου εργάζονται:
  • Να είναι επιτυχημένη και με καλή φήμη στην αγορά
  • Να παίρνουν εκπαίδευση
  • Να έχει ήθος
  • Να έχουν καλές αμοιβές
  • Να προσφέρει προοπτικές εξέλιξης και καλές συστάσεις
Στο ερώτημα «Πώς ονειρεύεστε την καριέρα σας;», οι  νέοι απαντούν ότι η εξέλιξη δεν θα έρθει με το χρόνο προϋπηρεσίας ούτε με το mentoring, αλλά με τη διαρκή αναζήτηση και την κινητικότητα εργασίας.

Ο κύριος Πέτρος Μίχος (Talent acquisition,  Deloitte)
Παρατηρεί ότι  ενώ η ανεργία έχει φτάσει το 27 % έως και 30%, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο άτομο για την θέση εργασίας που θέλουν να καλύψουν. Ο λόγος ….Για μία θέση όλοι!

Ακόμα σημείωσε πως η χώρα μας, αν και βρίσκετε σε πολύ κρίσιμο σημείο, ειδικά για την απασχόληση της νεαρότερη ηλιακής κατηγορίας, εντούτοις κατέχει χαμηλά ποσοστά μεταναστεύσης για λόγους εργασίας συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κα Ελένη Αποσπόρη (Επίκ. Καθηγήτρια ΟΠΑ):
Ανέπτυξε την έννοια της «Ανταγωνιστικότητας μέσα από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».
Υποστηρίζει ότι η ευθύνη των επιχειρήσεων για την επίδραση που έχουν στην κοινωνία είναι αυτοδέσμευση και μια συνεχής διαδικασία, η οποία απευθύνεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη υιοθετείται λιγότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, ενώ αντιλαμβάνονται την ΕΚΕ κυρίως σαν ένα μέσο ενίσχυσης της αναγνώρισης από την κοινωνία.
Στη Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα εθνική στρατηγική  για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ενώ σχεδιάζεται από επιτροπή επιστημόνων δομημένο σχέδιο, που θα δοθεί άμεσα  για διαβούλευση.
  
Γεωργία Κωνσταντίνου
Διευθύντρια Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Skywalker.gr


Horizon 2020


Horizon 2020, Ορίζοντας 2020

Το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" που αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στοχεύοντας παράλληλα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων. Το πρόγραμμα Horizon 2020, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας παγκοσμίως. Το SME Instrument, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για νεοφυής επιχειρήσεις στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος  Horizon 2020.

Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα SME Instrument, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου στο αμφιθέατρο πολυμέσων, στο  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

 Μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος SME Instrument, εγκαινιάζεται ο μεγαλύτερος διαγωνισμός καινοτόμων επιχειρήσεων που θα αναδείξει και θα ισχυροποιήσει  την ευρωπαϊκή επιχειρησιακή  παρουσία.
Το Horizon 2020, φιλοδοξεί να δώσει το 20% του πακέτου του, σε μικρές και μικρομεσαίες νεοφυείς επιχειρήσεις  με απαραίτητη προϋπόθεση οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν ήδη συσταθεί.

 Η χρηματοδότηση φτάνει έως:
Φάση Α: research and innovation έως και  το 100%
Φάση Β: innovation and action από 70% έως και 100%
Φάση Γ: coordination and support έως και 100%

 Για την είσοδο μιας επιχείρησης στη φάση Α αρκεί ένα business plan 10 σελίδων. Οι επιχειρήσεις  που θα ενταχθούν στη φάση Α΄ θα πρέπει στο τέλος του τριμήνου να παραδώσουν τεχνικό business plan 30 σελίδων, το οποίο αποτελεί και το διαβατήριο για την Β φάση. Για την φάση Α απαιτείται τεχνολογική ωριμότητα 5, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης που θα δοθεί στη φάση αυτή θα είναι έως 50.000,00€.

Στη Β΄ φάση θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη του project που έχει παρουσιαστεί ήδη στο business plan των 30 σελίδων. Το χρονικό διάστημα που δίνεται για την ανάπτυξη όλων των σταδίων του project, είναι από 1 έως 2 χρόνια. Το ύψος της χρηματοδότησης θα είναι από 500.000,00 € έως και 2,5 εκατομμύρια € και απαιτείται τεχνολογική ωριμότητα 10.

Οι επιχειρήσεις που θα περάσουν στην φάση Γ΄ θα λάβουν  χρηματοδότηση με την μορφή δωρεάν υποστήριξης και coaching με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος, την τοποθέτησή του στη αγορά αλλά και την προώθησή του στο εξωτερικό με στόχο την διεθνοποίησή του.

Οι νεοφυής  επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους ανά τρίμηνο στην ιστοσελίδα του προγράμματος της ευρωπαϊκής επιτροπής: http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/sme-instrument-0
Η πρώτη ημερομηνία αξιολόγησης είναι η 18 Ιουνίου 2014.
Επόμενη ημερομηνία αξιολόγησης θα είναι στα τέλη του Σεπτέμβρη 2014 και στη συνέχεια στα τέλη του Δεκέμβρη 2014. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν έως το 2020,  τέσσερις χρονικές περίοδοι αξιολόγησης για κάθε χρόνο. Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων που έχουν επιλεγεί για την Α΄ φάση θα ανακοινώνονται σε 2 μήνες από την ημερομηνία αξιολόγησης και σε ένα μήνα αργότερα θα υπογράφεται το συμβόλαιο.
Σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη κάνει έναρξη της επιχείρησης , μπορούν εάν επιθυμούν, να κάνουν αίτηση υπαγωγής απευθείας στη φάση Β΄.
Για περισσότερες πληροφορίες κατευθυνθείτε στο: http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/sme-instrument-0 ή  επικοινωνήστε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT/EIE) με τον Δρ. Ηρακλή Αγιοβλασίτη

Γεωργία Κωνσταντίνου
Διευθύντρια Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Skywalker.gr

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το Skywalker.gr στο διεθνές συνέδριο για τα job sites που διοργανώθηκε από το διεθνές δίκτυο e-recruiting The Network

Το Skywalker.gr στο διεθνές συνέδριο για τα job sites που διοργανώθηκε από το διεθνές δίκτυο e-recruiting The Network

Το Skywalker.gr, μέλος του διεθνούς δικτύου e-recruiting The Network,  συμμετείχε με 4 μέλη από την ομάδα του στο τριήμερο διεθνές συνέδριο, που διεξήχθη στη Λετονία, από 10 έως 12 Ιουνίου. 

Συγκεκριμένα τα μέλη μας ήταν τα εξής: 
  • Καραγιαννίδου Κορνέλια, Υπεύθυνη Διεκπεραίωσης
  • Κένταρχου Έλενα, Διευθύντρια Προγραμμάτων Κατάρτισης και Απασχόλησης
  • Ροκά Ελένη, Διεθύντρια Marketing
  • Σοϊλεμές Γιάννης, Υπεύθυνος Μεγάλων Λογαριασμών.

Στο συνέδριο παρευρέθησαν εκπρόσωποι job sites από όλο τον κόσμο.

Στη διάρκεια του συνεδρίου,  τέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί για ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας και τις τάσεις μετακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ διαφόρων χωρών για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Επίσης, συζητήθηκαν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι, σε μια εποχή που δοκιμάζεται από μια πολυεπίπεδη κρίση.

Μέσα από το συνέδριο είχαμε την ευκαιρία, να ακούσουμε σκέψεις και απόψεις από επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες  αλλά και την οπτική της κοινωνίας που δραστηριοποιούνται.

Θα επανέλθουμε με νέο άρθρο στο οποίο θα αναλύσουμε τα επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν αλλά και τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση του συνεδρίου.  Επίσης θα απαντήσουμε στο κατά πόσο οι προσδοκίες που είχαμε για το συνέδριο ικανοποιήθηκαν.


Αθανασία Τσουκαλά, Υπεύθυνη Digital Marketing, Skywalker.gr

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το Skywalker.gr στο διεθνές συνέδριο για τα job sites.



Το Skywalker.gr, μέλος του διεθνούς δικτύου e-recruiting The Network, θα συμμετάσχει με 4 μέλη από την ομάδα του στο τριήμερο διεθνές συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Λετονία, από 10 έως 12 Ιουνίου. Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι job sites από όλο τον κόσμο.

 
Στη διάρκεια του συνεδρίου, θα τεθούν σκέψεις και προβληματισμοί για ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας και τις τάσεις μετακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ διαφόρων χωρών για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Επίσης, θα συζητηθούν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι, σε μια εποχή που δοκιμάζεται από μια πολυεπίπεδη κρίση.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία, να ακούσουμε σκέψεις και απόψεις από επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και την οπτική της κοινωνίας που δραστηριοποιούνται. Στόχος μας είναι με τη βοήθεια του συνεδρίου και με τις ιδέες και προτάσεις, που θα ακούσουμε, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών μας τόσο προς τους υποψηφίους όσο και προς τους εργοδότες.

Ελένη Ροκά
Διευθύντρια Marketing
Skywalker.gr