Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Thessaloniki Job Festival 2014



Ένα διαφορετικό σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη:

 

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Thessaloniki ob Festival 204 στη Θεσσαλονίκη από το Skywalker.gr και τη Θεσσαλονίκη - Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.  Ήταν δύο μέρες αφιερωμένες στην εργασία και την επιχειρηματικότητα. Θα συναντούσατε workshops, πάνελ με επίκαιρα θέματα από αξιόλογους  εισηγητές, εκπροσώπους εταιριών, καθώς και θεατρικές παρεμβάσεις.


Στα workshop θα μαθαίνατε τα πάντα για τη σύνταξη ενός καλού βιογραφικού, ην επιτυχημένη συνέντευξη, πώς τα social media βοηθούν στο να βρούμε εργασία και πώς αναπτύσσουμε τις ικανότητες μας (soft skills). Οι παρουσιάσεις έγιναν από καταξιωμένους εισηγητές με μεγάλη εμπειρία σε θέματα σχετικά με την αναζήτηση εργασίας. Στόχος ήταν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους,  ώστε οι υποψήφιοι να ακολουθήσουν σωστά και μεθοδευμένα βήματα μέχρι να κατακτήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα. Για την καλύτερη διοργάνωση, οι υποψήφιοι έπρεπε να δηλώσουν συμμετοχή στα βιωματικά εργαστήρια  μέσω της ιστοσελίδας jobfestival.gr.  Παρόλα  αυτά, τα εργαστήρια παρακολούθησαν και όσοι δεν είχαν κάνει εγγραφή με αποτέλεσμα να γεμίσει η αίθουσα και με το παραπάνω! Πραγματοποιούνταν ανά μία ώρα και μπορούσαν όλοι να τα παρακολουθήσουν. Κάποιοι από τους εισηγητές,  είπαν ότι η αίσθηση τους ήταν ότι, έστω και λίγο, πρόσφεραν ένα λιθαράκι στην επαγγελματική πορεία των ατόμων που παρακολούθησαν. Μας εξομολογήθηκαν ότι έβλεπαν το κοινό τους να θέλει να μάθει και να σημειώνει κάθε λέξη που ακουγόταν στο χώρο. Από την άλλη πλευρά, υποψήφιοι που παρακολούθησαν αυτά τα εργαστήρια, μας είπαν ότι είναι κάτι πολύ διαφορετικό για εκείνους, αφού ήταν για πρώτη φορά που διεξήχθη κάτι τέτοιο στη πόλη τους. Μας τόνισαν ότι ήταν σημαντικά εργαλεία για εκείνους όσα άκουσαν και νιώθουν πιο εφοδιασμένοι για την επόμενη αποστολή βιογραφικού τους.
Πέρα από τα βιωματικά εργαστήρια, υπήρχαν τα πάνελ και debate μεταξύ δημοσιογράφων, εισηγητών και κοινού. Αν ήσασταν μέσα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο,  θα ακούγατε απόψεις να διίστανται, καινοτόμες ιδέες, ανησυχίες, μαρτυρίες ατόμων από τα επαγγελματικά τους βιώματα και σε ορισμένες στιγμές λόγια και ατάκες από τις θεατρικές μας παρεμβάσεις. Παρουσιάστηκαν θέματα όπως η μετανάστευση,  «Να μείνω ή να φύγω;», ένα φλέγον θέμα που προκάλεσε αρκετές αντιπαραθέσεις αρκετά. Μία μίνι έρευνα που έγινε επί τόπου στο κοινό του πάνελ έδειξε ότι πλέον τα επιχειρήματα για να μείνουν ή να φύγουν έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένα και οι λόγοι πιο συγκεκριμένοι. Επίσης,  εκπληκτικό ήταν, ότι παρόλη την κατάσταση που επικρατεί  στη χώρα μας , όσοι δήλωσαν να μείνουν τόνισαν ότι παρά τις δυσκολίες δεν θέλουν να αφήσουν την χώρα τους κι ότι θέλουν να παλέψουν για τον τόπο που ανήκουν. Ακόμα, έγιναν συζητήσεις πάνω στο πώς μπορούν να αξιοποιήσουν οι νέοι ευκαιρίες στο κόσμο της επιχειρηματικότητας, ακούστηκαν συμβουλές σταδιοδρομίας και θέματα εξέλιξης των ανθρώπων καθώς και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σαφώς, υπήρχαν και απόψεις που να μην συμφωνούσαν αλλά για αυτό το λόγο αυτή η θεματική λεγόταν Λόγος και Αντίλογος!
Ένα άλλο πολύ μεγάλο κομμάτι σε αυτό το Job Festival ήταν τα Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας! Όσοι θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, παρευρέθηκαν και αποκόμισαν συμβουλές από έμπειρους εισηγητές για το πώς να στήσουν την εταιρία τους! Καλύφθηκαν θέματα από νομικής πλευράς μέχρι και στρατηγικές Μάρκετινγκ και Διοίκησης μίας επιχείρησης.  Να τονιστεί ότι τα Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας είναι η συνέχεια ενεργειών που είχε ήδη ξεκινήσει στην Αττική και είχε βρει μεγάλη ανταπόκριση. Μπορείτε να βρείτε το γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο Facebook με πρωτοβουλία των ίδιων συμμετεχόντων από το 2ο Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω πορειών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πολιτικών παρεμβάσεων στο Δημαρχείο, το Job Festival Thessaloniki  έλαβε τέλος το βράδυ της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου.
Μία εμπειρία, δύο διοργανωτές, αποτελεσματικά workshop, meeting points, εφοδιαστικά εργαλεία για την εργασία, επιτυχία, ο Δήμαρχος κύριος Μπουτάρης και πολιτικές παρεμβάσεις είναι οι λέξεις κλειδιά γι αυτό το Job Festival!