Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ας υποστηρίξουμε και ας δημιουργήσουμε ευκαιρίες μέσα στην κρίση με το “Job-Pairs”


Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που σιωπούν και εκείνοι που προσπαθούν να βρουν τρόπους και διεξόδους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων είναι εκείνοι που δεν τους ενδιαφέρει το κέρδος αλλά η ηθική ανταμοιβή. Μέσα στην κρίση που ταλανίζει τις μέρες μας, οι νέοι (κυρίως) άνθρωποι είναι από τις ομάδες του εργατικού δυναμικού που πλήττεται περισσότερο. Είναι γενικά αποδεδειγμένο πως οι νέοι σήμερα είναι μια από τις πιο σπουδαγμένες γενιές. Η νέα γενιά ανθρώπων είναι άνθρωποι που διαθέτουν πτυχία, πολλές φορές ακόμα και μεταπτυχιακά, άνθρωποι με ελπίδα και όρεξη για δουλειά, που αναζητούν μια ευκαιρία για να προσφέρουν στον τόπο τους. Οι ευκαιρίες που δίνονται σήμερα στους νέους ανθρώπους είναι περιορισμένες και πρέπει αμέσως να αποδείξουν ότι την αξίζουν. Πρέπει να έχουν το βιογραφικό που θα μεταφέρει τα δυνατά στοιχεία τους και να μάθουν πώς να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους σε μια συνέντευξη αλλά και γενικότερα σαν επαγγελματίες. Επίσης να γνωρίζουν τις απαιτήσεις του ρόλου που θα κληθούν να αναλάβουν και τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης ακόμα και αν δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. 

Job Pairs
Δύο Αναπληρωτές Καθηγητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ιωάννης Νικολάου και η Μαρία Βακόλα θέλησαν να βάλουν το λιθαράκι τους στην επίλυση αυτής της δύσκολης κατάστασης δημιουργώντας την εθελοντική ομάδα Job-Pairs. Και δεν πρόκειται για ένα απλό λιθαράκι, καθώς η εθελοντική αυτή πρωτοβουλία αγκαλιάζεται συνεχώς από έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων. Άτομα που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά και να βοηθηθούν, να προσφέρουν και να μάθουν, να αλλάξουν προς το καλύτερο το εργασιακό περιβάλλον.

Το Job-Pairs, αν και νέο (στις 30 Οκτωβρίου 2014 γιόρτασε το πρώτο χρόνο λειτουργίας του) έχει ήδη διακριθεί με αργυρό βραβείο στην κατηγορία “Καινοτομία στο HRστα HR Excellence Awards της ΕΙΜΑΔ-ΕΕΔΕ. Τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν ύστερα από αξιολόγηση κριτικής επιτροπής, η οποία εξέτασε την ιδέα, τη λύση που δίνει στο πρόβλημα, την εφαρμογή της και τη διαδικασία που ακολουθείται, αλλά και τα αποτελέσματα που έχουν επέλθει μέχρι στιγμής.

Αυτό που μετράει βέβαια δεν μόνο τα βραβεία αλλά τα νούμερα τα οποία μιλάνε από μόνα τους. Μέχρι στιγμής λοιπόν 89 επαγγελματικά ζευγάρια έχουν ήδη συμπληρώσει τις συναντήσεις τους ενώ 72 ζευγάρια βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον, 528 άτομα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία ως mentees, ενώ 197 ως μέντορες.

HR Excellence Awards-Job Pairs

Η λειτουργία του Job-Pairs βασίζεται, όπως λέει και η λέξη, στη δημιουργία pairs (ζευγαριών) που αποτελούνται από δύο μέρη. Από τη μία είναι οι μέντορες (mentors), που είναι έμπειροι επαγγελματίες και επιθυμούν μέσα από την προσωπική τους εμπειρία να προσφέρουν τις συμβουλές τους και την καθοδήγησή τους στα καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς που θα αντιμετωπίσει ο υποψήφιος. Από την άλλη βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι (mentees), απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που είτε είναι στα πρώτα τους βήματα, είτε θέλουν να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Υπάρχει επίσης και η βασική ομάδα του Job-Pairs, που ορίζει τις συνεργασίες με βάση κυρίως το αντικείμενο απασχόλησης. Για κάθε ζευγάρι ορίζονται 4 επαγγελματικές συναντήσεις στα οποία ο mentor έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί με τον mentee  την πορεία που ακολούθησε, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αλλά και να ορίσουν μαζί ένα στόχο και πώς θα τον πετύχουν. Το τελευταίο βήμα της συνάντησης mentoring είναι η επίσκεψη στην επιχείρηση και η διεξαγωγή μιας συνέντευξης, προκειμένου να ερευνηθούν τα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος, ώστε να είναι έτοιμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση για εκείνη τη στιγμή.

vakola-nikolaou-Job Pairs
Η προβλεπόμενη διαδικασία μπορεί να ορίζει τέσσερις συναντήσεις όμως η σχέση mentor-mentee δε σταματά μετά την ολοκλήρωσή της. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν και οι δύο πλευρές νιώθουν ότι έχουν πάρει τόσα πολλά από τη συνεργασίας τους; Από τη μία οι mentors νιώθουν ότι κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την κύρια εργασία τους βοηθώντας έναν νέο άνθρωπο να βρει τη δουλειά που πάντα ήθελε. Από την άλλη, οι μαθητευόμενοι (mentees) νιώθουν ότι απέκτησαν έναν πιστό σύμμαχο, ένα σύμμαχο που σε ορισμένες περιπτώσεις τους βοήθησε τόσο πολύ που από φοβισμένοι και απογοητευμένοι πλέον νιώθουν ευτυχισμένοι γεμάτοι δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Το www.skywalker.gr στην προσπάθειά του να είναι πάντα δίπλα στους νέους στηρίζει επικοινωνιακά το όλο επιχείρημα από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του γιατί πιστεύει πως τις ευκαιρίες αν δεν τις βρίσκεις, τις δημιουργείς!



Αθανασία Τσουκαλά, Υπεύθυνη Digital Marketing, Skywalker.gr


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Δωρεάν Τεστ Προσωπικότητας από το skywalker.gr και την ISON

www.skywalker.grΤο skywalker.gr σε συνεργασία με την ISON προσφέρουν στους υποψηφίους έγκυρα επιστημονικά τεστ προσωπικότητας εντελώς δωρεάν! 

Ποια είναι η χρησιμότητα των τεστ προσωπικότητας;


Το τεστ προσωπικότητας προάγει την αυτογνωσία συμβάλλοντας έτσι:
  • Στη δημιουργία ενός πλάνου δράσης για την έναρξη ή την εξέλιξη της επαγγελματικής μας πορείας. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας μπορούμε να επενδύσουμε στους τομείς όπου αποτελούν τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας.
  • Στην καλύτερη δυνατή προβολή του επαγγελματικού μας προφίλ σε μια συνέντευξη επιλογής. Σε μια συνέντευξη, για παράδειγμα, μπορεί να μας ρωτήσουν ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μας. Το τεστ προβάλλει με εύγλωττο τρόπο τα σημεία που αποτελούν τα πλεονεκτήματά μας αλλά και αυτά τα οποία θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε. 
  • Αποτελεί ένα τρόπο να εξοικειωθούμε με τους σύγχρονους τρόπους αξιολόγησης που εφαρμόζονται από τις πλέον πετυχημένες εταιρείες.

www.ison.gr
Τι οφέλη έχουν οι εργοδότες από τη χρήση τεστ;

Η εμπιστοσύνη των εργοδοτών στους τίτλους σπουδών σαν ασφαλές κριτήριο για την επιλογή προσωπικού έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι εργοδότες, πέρα από τα δεδομένα τυπικά προσόντα, αναζητούν πλέον στα στελέχη προσόντα-δεξιότητες που προσθέτουν αξία στη θέση που θα απασχοληθούν και κατ' επέκταση στον οργανισμό τους. Επιπλέον, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης εργασίας είναι πιθανό ο εργοδότης να λαμβάνει έναν όγκο βιογραφικών, η διαχείριση του οποίου είναι αδύνατο να γίνει σωστά χωρίς να δαπανηθούν δεκάδες ώρες. Τα τεστ είναι μια αξιόπιστη και αντικειμενική μέθοδος αξιολόγησης για μια ευρεία γκάμα σύγχρονων εργασιακών δεξιοτήτων. Είναι ένα έγκυρος τρόπος για να κάνει ο εργοδότης, με μικρότερη πιθανότητα σφάλματος, τις επιλογές του. Παράλληλα προάγουν την αξιοκρατία στη φάση της επιλογής, διασφαλίζοντας ότι θα τοποθετηθεί ο «κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Τα τεστ δίνουν μια σύντομη και αξιόπιστη λύση σε διαδικασίες που περιλαμβάνουν μεγάλους αριθμούς υποψηφίων, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον απαιτούμενο χρόνο για τον εντοπισμό των καταλληλότερων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι ή οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση όταν κάνουν τεστ;

Συνήθως τα τεστ προσωπικότητας, έχουν δείκτες εγκυρότητας οι οποίοι εξετάζουν την ειλικρίνεια του υποψηφίου κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αν ο υποψήφιος προσπαθήσει να παρουσιάσει τον εαυτό του με ένα περισσότερο θετικό τρόπο ή αν απαντήσει με τυχαίο τρόπο, αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα, πράγμα που θα ακυρώσει τη διαδικασία με αποτέλεσμα να χάσει ο υποψήφιος την ευκαιρία που του δόθηκε. Ειδικά στα τεστ Προσωπικότητας δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις, οπότε θα ήταν χρήσιμο οι εξεταζόμενοι να απαντούν ειλικρινά και να μην αγχώνονται από τη συμπλήρωση τέτοιου είδους ερωτηματολογίων. Σχετικά με τα τεστ ικανοτήτων ζητείται από τους υποψηφίους σε δεδομένο χρονικό διάστημα να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν για παράδειγμα την αριθμητική ή λεκτική ικανότητα. Σε αυτή την περίπτωση την απόδοση των υποψηφίων μπορεί να επηρεάσει η έλλειψη συγκέντρωσης που συνήθως προκαλείται από κούραση ή από υψηλά επίπεδα άγχους. Μερικές εταιρίες και σύμβουλοι χρησιμοποιούν επίσης τεστ Κινήτρων και τεστ Ενδιαφερόντων για να έχουν πληρέστερη εικόνα των υποψηφίων.  


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τεστ μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ.

Όσοι θέλουν να κάνουν το τεστ προσωπικότητας, μπορούν να επισκεφθούν την κεντρική σελίδα του skywalker.gr ή να κάνουν κλικ εδώ: Δωρεάν Τεστ Προσωπικότητας  Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και τα αποτελέσματα του τεστ μπορούν να τα σώσουν οι υποψήφιοι στον υπολογιστή τους. 


-->